liturgisch glas voor Trinitas

 

Voor de kerkzaal is liturgisch meubilair ontworpen. De meubels hebben alle een onderstel van Cor-Tenstaal, met daarop resp. een glazen doopschaal  met een doorsnede van 90 cm, een aantal andere schalen, en een glazen tafelblad van 2.40 meter lang en een meter breed. Tenslotte een rechthoekig glazen blad voor de lezenaar.  Al het glas is vervaardigd met de fuse-techniek, een samensmeltingsproces, waarbij rijke structuren in het materiaal aangebracht zijn. Het glas is 'levend', de vorm grillig. De metalen onderstellen verwijzen in vormgeving naar de architectuur van het gebouw. In beide zijn gebogen lijnen gecombineerd met lange rechten.

 

 

     1               2               3
                  1. doopschaal                                                 
                  2. onderstel voor kaars
                  3. lezenaar

Het tafelblad is gefused met zes lagen glas. De structuur kwam tot stand door manipulatie van onderliggend keramiekvilt  met uiteenlopend reliëf, waarin het smeltende glas het gewenste uiterlijk kreeg. In het blad zijn vertakkingen verschenen in een rijk gestructureerd geheel. De bovenkant is glad en licht welvend. De opbouw van het glas in de oven was achteraf het meest delicaat. Er is van te voren een tekening 1:1 gemaakt met de vertakkingen en aanwijzingen voor het gewenste reliëf.  Het resultaat benadert het ontwerp zeer dicht, dankzij de ambachtelijke vaardigheid van Brenda Bleijenberg.   
   
    1                          2                       3
         1. gedenkschaal                                                     
          2. liturgische tafel                                           
          3.  bijpassende tafeltjes voor liturgische schikking

Alle delen zijn gecreëerd uit kleurloos glas. Door de rijke structuren heeft het licht daarop een mooie uitwerking. En naar we hopen, krijgt de kerk later gekleurde ramen, zie pagina Ramen voor Trinitas. We zien de kleur in gedachten al neerdalen op de glazen onderdelen...
De Cor-Tenstalen onderstellen zijn deels ontworpen en geheel vervaardigd door Constructiebedrijf Gebr. Van der Molen te Nieuweschoot, met tekenwerk van Douwe van der Molen.


Wat is Cor-Tenstaal?
Cor-Tenstaal is een plaatstaal van plm. 3 mm dikte dat toegepast wordt door kunstenaars bij het creëren van hun objecten. Het grootste bestanddeel is ijzer, maar er zijn in een zorgvuldige verhouding diverse (halfedel-)metalen toegevoegd waardoor een legering met bijzondere eigenschappen ontstaat. Het metaal is bij aanvang blank. Het materiaal wordt te lijf gegaan met snijbrander en lasapparatuur. Een (soms geforceerd) oxidatieproces geeft het kunstwerk een roestbruine kleur. Het oxideren kan jaren doorgaan waarbij mooie bruin-oranje en rode tinten en gevlamde structuren kunnen ontstaan. Langzamerhand stopt het oxidatieproces doordat een natuurlijk patina zich vormt aan de buitenkant. Dit patina sluit het metaal af van de lucht, waardoor het oxideren uiteindelijk stopt. Het kunstwerk heeft daarmee zijn definitieve uiterlijk gekregen.

Behalve in de beeldende kunst wordt Cor-Tenstaal ook in de bouw toegepast, meestal voor beschermende en/of decoratieve doeleinden, o.a. als gevelbekleding.

 

 

 

> top deze pagina
> home


2014 © johs vlaanderen oldenzeel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Maak jouw eigen website met JouwWeb