stiltecentrum

Gebouw Trinitas is in de regel de hele week open. Het is een multifunctioneel kerkcentrum waarin talloze activiteiten plaatsvinden. De centraal gelegen gedenkruimte is daarbij letterlijk een stiltecentrum, en altijd toegankelijk voor wie een moment van rust zoekt, of voor wie een kaarsje wil ontsteken. Als er een dienst gehouden wordt, zijn de gordijnen aan de lange zijde opzij geschoven, en staan de dubbele deuren wijd open, en dan maakt de ruimte deel uit van de kerkzaal.

Voor het liturgisch centrum in de grote kerkzaal is het meubilair apart ontworpen (zie pagina 'liturgisch glas'). De meubels hebben alle een onderstel van CorTen-staal, waarboven een glazen afwerking is aangebracht, die varieert afhankelijk van het doel. In dezelfde stijl zijn de meubels voor het stiltecentrum uitgevoerd.  Het glas van de schalen is vervaardigd met de fuse-techniek, een samensmeltingsproces, waarbij rijke structuren in het materiaal aangebracht zijn. Het glas is 'levend', de vorm grillig. De metalen onderstellen verwijzen in vormgeving naar de architectuur van het gebouw, in beide zijn gebogen lijnen gecombineerd met lange rechten.

In het stiltecentrum annex gedenkruimte zijn een aantal functies samengebracht.  De volgende meubels en attributen hebben er een plaats gekregen: 

-   een schaal waarop een ketting ligt met doopkralen voor de nieuwgeborenen. Tijdens een doopdienst wordt het snoer naar het Liturgisch Centrum gebracht. Een kraal met de naam van de dopeling wordt aangeregen als onderdeel van de doopplechtigheid. De kraal blijft aangeregen tot deze wordt meegegeven als het kind voor 't eerst naar de kinderkerk gaat, meestal op vierjarige leeftijd.

-  een gedenkschaal voor overledenen. Op deze schaal worden steentjes gelegd met de namen van gemeenteleden die in de loop van het kerkelijk jaar overleden zijn.  Op Zondag Voleinding mogen nabestaanden de steen meenemen. De namen worden overgenomen in:

-   het Gedenkboek. Dit boek ligt op een eveneens Cor-Tenstalen houder, waarin de woorden 'koester de namen' zijn aangebracht.

-   een tafel voor herinneringskaarsjes met daarnaast een kaars waaraan de gedenklichtjes ontstoken kunnen worden.

  aan de wand een schilderij van Henriëtte de Mooy getiteld 'Waar hemel en aarde elkaar raken'. Klik hier voor een grote afbeelding.

-   een CorTen-stalen krukje

klik de foto's voor vergroting
 

gedenkschaal

tafel met gedenkkaarsjes

doopkralenschaal

Houder voor gedenkboek 'koester de namen'

Gedenkboek op de houder

Stiltecentrum gezien vanuit de grote kerkzaal

De kunstcommissie heeft de glazen delen ontworpen in nauwe samenwerking met Brenda Bleijenberg van Glasatelier Het glazen Nest te Oldenzaal.  Zij heeft in haar atelier het fuse-proces uitgevoerd.

De CorTen-stalen onderstellen en attributen  zijn deels ontworpen en geheel vervaardigd door Constructiebedrijf Gebr. van der Molen te Nieuweschoot, met tekenwerk van Douwe van der Molen. Het krukje is een geschenk van dit bedrijf.

 

> top deze pagina
> home


 2014 © johs vlaanderen oldenzeel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Maak jouw eigen website met JouwWeb